Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Titanic, kubek KFC, hamburger, a nawet...paczka papierosów! Torty Coffe Cake z Nowego Dworu Gdańskiego to prawdziwe dzieła sztuki!

Patryk Philipp
Patryk Philipp
Joanna Kawka swój biznes prowadzi od 2018 roku. W ciągu tych dwóch minionych lat zdążyła zdobyć uznanie w swoim fachu i podbić lokalny rynek cukierniczy. Wielokrotnie nagradzana ze swoje wypieki, dziś specjalizuje się w organizacji deserowej strony różnego rodzaju imprez. Jej torty i słodkie stoły po prostu cieszą oczy, szczególnie, gdy na pierwszy rzut oka tortów wcale nie przypominają...

Coffe Cake, czyli torty z Nowego Dworu Gdańskiego jak dzieła sztuki!

Wszystko zaczęło się od tortu dla dzieci. Przez 15 lat pracowała jako nauczyciel w przedszkolu. Gdy po narodzinach drugiego synka wybrała się na urlop rodzicielski, w celu zabicia wolnego czasu zaczęła piec. Szybko odkryła w sobie pasję do pieczenia i dekorowania ciast, dzięki której dziś zarabia na życie tworząc prawdziwe instalacje artystyczno-jadalne popularnie zwane ,,słodkimi stołami".

- Można powiedzieć, że pokochałam to robić od pierwszego tortu. Pasja szybko przerodziła się w pracę. Podjęłam ryzyko i rzuciłam bezpieczną posadkę, żeby otworzyć własną pracownię wypieków artystycznych. Z perspektywy czasu mogę śmiało powiedzieć, że podjęłam dobry wybór

- wspomina pani Asia.

Już po 3 miesiącach od pierwszego wypieku postanowiła rzucić się na głęboką wodę i wystartować w ogólnopolskim konkursie dekoracji tortów "Cake Festival", gdzie zdobyła brąz w kategorii tortów okolicznościowych. By móc rozwijać się w tym co robi, zaczęła jeździć na branżowe kursy i szkolenia. Po pierwszych sukcesach w czerwcu 2018 roku postanowiła otworzyć własny biznes. Wówczas przygotowywała tylko torty okolicznościowe, dziś znacznie rozszerzyła ofertę, wzmacniając ją o autorskie receptury kremów czy biszkoptów.

Joanna Kawka (Coffe Cake): "Mam w sobie artystyczną duszę"

- Uwielbiam, kiedy klient daje mi absolutną dowolność w tworzeniu dekoracji, bo to właśnie dekorowanie sprawia mi największą przyjemność. Zaczynałam od pieczenia wyłącznie tortów urodzinowych i weselnych. Dziś zaczęłam się już szkolić w tworzeniu tak zwanych "słodkich stołów". To nic innego jak szwedzki stół z różnymi słodkościami, które wystawiam na różnego rodzaju imprezach - mówi Joanna Kawka.

Słodkie stoły, podobnie zresztą jak pojedyncze wypieki, to pokaz zdolności artystycznych Pani Asi. Zazwyczaj dopasowują się do imprez tematycznych i świetnie komponują z pozostałymi słodkimi elementami.

- Staram się, by wszystko co tworzę łączyło się w jednej kompozycji i było zamkniętą całością. Zarówno sama aranżacja stołów, jak i dopasowanie poszczególnych wypieków - wspomina laureatka.

Następnym dużym krokiem w jej cukierniczej karierze będzie występ w największym ogólnopolskim konkursie cukierniczym, do którego przymierza się już od ponad roku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto