5 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![WAFLE PISCHINGER...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/9b/68/63ecc726e5a76_o_large.jpg)
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress
Sposób na słodycze w PRL-u. Pamiętacie te desery z dzieciństwa? Nie tylko kogel-mogel. Sprawdźcie TOP 10 kultowych przepisów
Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów
WAFLE PISCHINGER
Składniki:
250 g masła
1 szkl. cukru
1 szklanka mleka
3 łyżki ciemnego kakao
250 g mleka w proszku
1 – 2 opakowania wafli okrągłych lub prostokątnych
Wykonanie:
Do garnka wrzucić masło, cukier, kakao i mleko i zagotować. Całość gotować ok. 3 min.
Zdjąć z gazu i odstawić do przestygnięcia.
Do ciepłej, ale nie gorącej masy, dosypać mleko w proszku.
Mieszać do otrzymania rzadkiej, ale gładkiej masy.
Masą przekładać warstwy wafli.
Na górze postawić ciężki przedmiot, aby wafle się scaliły.
Źródło: mieszamwgarnku.pl