Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat nowodworski. Wybieramy Mistrzów Smaku

red
Powiat nowodworski.Trwa kulinarny plebiscyt „Dziennika Bałtyckiego”. Sprawdź bieżące wyniki i oddaj głos na swojego faworyta.
Powiat nowodworski.Trwa kulinarny plebiscyt „Dziennika Bałtyckiego”. Sprawdź bieżące wyniki i oddaj głos na swojego faworyta. archiwum
Powiat nowodworski.Trwa kulinarny plebiscyt „Dziennika Bałtyckiego”. Sprawdź bieżące wyniki i oddaj głos na swojego faworyta.

Powiat nowodworski. To kolejna odsłona wielkiego plebiscytu gastronomicznego na Pomorzu. Po dwuletniej przerwie znów zostaną przyznane nagrody dla Mistrzów Smaku - tym razem nie tylko w kategoriach powiatowych, lecz także wojewódzkich. Laureatów wybiorą ci, którzy mają największe prawo do oceny gastronomików - ich klienci.

Tu znajdziesz WYNIKI głosowania

Dodajmy, że reprezentanci naszego regionu biorą także udział w części wojewódzkiej plebiscytu Mistrzowie Smaku. To m.in. Fabryka Lodów Naturalnych z Nowego Dworu Gdańskiego w kategorii Lody Roku oraz Agata Wondzińska z krynickiej Kogi w kategorii Barman Roku.

Lista zgłoszeń nadal jest otwarta. Wciąż mogą się zgłaszać chętni do udziału w Mistrzach Smaku.

Na kolejnych stronach prezentujemy uczestników naszego głosowania.

Restauracja Roku - Sielska Zagroda

Sielska Zagroda mieści się w Nowym Dworze Gdańskim, przy ulicy Gdańskiej 12

Sielska Zagroda położona jest w pobliżu drogi krajowej nr 7, na trasie Warszawa - Gdańsk i w kierunku Mierzei Wiślanej. Obszerna karta dań jaką proponuje restauracja z powodzeniem zadowoli każdego klienta. Specjalnością kuchni w Sielskiej Zagrodzie są dania staropolskie. Nie mniej największym powodzeniem wśród gości odwiedzających karczmę cieszy się golonka w kapuście oraz schab w sosie borowikowym. Restauracja może pochwalić się również udziałem w programie “Kuchenne Rewolucje”, prowadzonym przez Magdę Gessler. Znana restauratorka oceniła nowodworski lokal po zmianach na ocenę 5 plus. Szczególnie smakowało jej carpaccio z kaczej piersi podane na rzymskiej sałacie oraz klasyczna kaczka po polsku z jabłkami, którą określiła jako obłędną. Sielska Zagroda znalazła się również w zaszczytnym gronie 101 najlepszych restauracji i hoteli w Polsce - przewodniku przygotowanym przez Magdę Gessler.

- Posiadamy 15-letnie doświadczenie w branży gastronomicznej (karczma jest to nowy obiekt Pizzerii Max, funkcjonującej już ponad 15 lat) - przyznają właściciele.

Na szczególne uznanie zasługuje również wnętrze lokalu. Ciepły klimat tego miejsca zapewnia wszechobecne drewno.

Kucharz Roku - Marika Mrzywka

Marika Mrzywka jest Szefem Kuchni w Barze Pirat

Jak długo Pani pracuje w gastronomii i kiedy pojawił się pomysł, aby zostać kucharzem?

W gastronomii pracuję już 7 lat, a przygoda z gotowaniem zaczęła się od szkoły gastronomicznej oraz od pomagania przy weselach i różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Gotowania nigdy nie traktowałam tylko jako pracę. Przede wszystkim to moja pasja i hobby, które wykonuję na co dzień i z którym związana jestem od 11 roku życia.

Czy posiada Pani ulubioną kuchnię lub potrawę?

Bardzo mnie pasjonuje kuchnia węgierska i co za tym idzie ich specjalna potrawa jaką jest placek po węgiersku. Danie te jest podawane na różne sposoby.

Jakie cechy powinien posiadać dobry kucharz?

W pracy kucharza bez wątpienia potrzebny jest dobry smak i węch, podzielność uwagi, dobra pamięć, dokładność, estetyka, wyobraźnia oraz zaangażowanie. Bez tych cech nie można pracować w kuchni. Korzystając z okazji chciałam podziękować osobie, która mnie zgłosiła do zabawy, cieszę się, że mogę wziąć udział w plebiscycie.

Kelnerka Roku - Julia Łapińska

Julia Łapińska pracuje jako kelnerka w Villi Lemon w Sztutowie. Z branżą turystyczną związała swoje zawodowe życie.

Julia Łapińska jest absolwentką technikum hotelarskiego. Obecnie studiuje w Gdańsku. W Villi Lemon w Sztutowie pani Julia pracuje już trzeci sezon. Te na Mierzei Wiślanej są długie, trwają od Wielkanocy do września. Następnie trzeba być w pracy również w Sylwestra. Jak sama przyznaje na brak zajęć nie może narzekać.

- Praca kelnerki bywa ciężka i niewdzięczna - przyznaje Julia Łapińska. - Są jednak klienci, którzy podchodzą do kelnerów z szacunkiem. To właśnie dzięki nim pracuje się znakomicie. Mimo paru minusów ja tę pracę lubię. Najbardziej cenię kontakt z drugim człowiekiem. Zresztą w Villi Lemon mamy grupę świetnych współpracowników. To właśnie świetny, zgrany zespół sprawia, że codzienna praca staje się przyjemniejsza i dużo łatwiejsza. Zawsze wszyscy staramy się, by każdy nas klient, każdy nasz gość czuli się u nas jak w domu dodaje Julia Łapińska.

Villa Lemon w Sztutowie oprócz indywidualnych klientów przyjmuje grupy kolonijne. - Z dzieciakami pracuje się fajnie, zapewniamy im zabawy, animacje - mówi Julia Łapińska.

Kawiarnia Roku - Fabryka Lodów Naturalnych

Fabryka Lodów Naturalnych znajduje się w Nowym Dworze Gdańskim, przy ulicy Wąskiej 3. Lokal po słynnej “Dośce”

Fabryka Lodów Naturalnych to nietuzinkowa lodziarnia rzemieślnicza. - Co to oznacza dla Ciebie drogi kliencie ? Otóż oznacza to, że lody wytwarzamy sami na miejscu używając wyselekcjonowanych składników . Nie robimy lodów wanilinowych tylko waniliowe na laskach wanilii z Madagaskaru, lody czekoladowe wytwarzane są na belgijskiej czekoladzie a nie na kakao. Nie używamy chemicznych polepszaczy smaku i barwników dzięki temu lody są pełne naturalnego smaku i mają wspaniałą konsystencję . Nie używamy past owocowych tylko owoców , których zawartość w naszych lodach dochodzi do 50 proc.! Inspiracji dla nowych smaków szukamy we wszystkim co wyda nam się smaczne - czytamy na stronie lodziarni.

W ofercie lodziarni znajdziemy takie smaki lodów jak ryż na mleku z jabłkami i cynamonem, szarlotka z kruszonką czy wanilia z palonym masłem. W ofercie również lody wegańskie. Menu nowodworskiej Fabryki Lodów Naturalnych dopełniają przepyszne kawy, desery, świeżo wypiekane gofry oraz rurki nabijane śmietaną.

Warto polubić fanpage lodziarni na stronie facebook, ponieważ prezentowane są tam aktualne smaki lodów oraz proponowane w lokalu nowości.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krynicamorska.naszemiasto.pl Nasze Miasto