Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat nowodworski. Pokaż swój smak Żuław. Konkurs kulinarny

red
Żuławski Park Historyczny zaprasza mieszkańców powiatu nowodworskiego do wyjątkowej, kulinarnej zabawy! Zadaniem konkursowym jest wykonanie dowolnej potrawy z żuławskich owoców oraz prezentacja jej podczas finału, który odbędzie się w sobotę, 28 listopada.

Powiat nowodworski. Od kilku miesięcy Żuławski Park Historyczny wraz z mieszkańcami regionu odkrywa tradycyjne odmiany żuławskich owoców. Antonówka Zwykła, Cesarz Wilhelm, Piękna z Herrnhut, Oliwka Żółta, Boiken... o tylko kilka odkrytych odmian jabłoni i grusz. Teraz przyszedł czas, aby odkryć smaki tych wspaniałych owoców, oraz umiejętności kulinarne żuławian!

Zadaniem konkursowym jest wykonanie potrawy (ciasto, babeczki, mięso z dodatkiem owoców) lub przetwór owocowy (marynatę, sok, dżem, konfiturę, cydr, piwo, nalewkę...) z żuławskich owoców oraz prezentacja jej podczas finałowej gali, która odbędzie się w sobotę, 28 listopada w Żuławskim Parku Historycznym. Początek wydarzenia zaplanowano na godzinę 10.00.

Sprawdź koniecznie: Nowy Dwór Gdański. Smakołyki żuławskiej kuchni. Degustacja dań w Żuławskim Parku Historycznym

Nagrodami w konkursie będzie sprzęt sadowniczy.

- Zasady konkursu są bardzo proste - mówi Mariola Mika z Żuławskiego Parku Historycznego. - Wystarczy zebrać owoce np. jabłka, gruszki, śliwy, morele, wiśnie, czereśnie, orzechy i wykonaj z niej potrawę lub przetwór owocowy. Lista możliwości jest ogromna - tłumaczy.

Wydarzeniem towarzyszącym będzie zasadzenie 30 drzew owocowych tradycyjnych odmian przy siedzibach instytucji publicznych na terenie powiatu nowodworskiego.

- Konkursowi towarzyszą 2 żelazne zasady. Uczciwość uczestnika. Owoce muszą pochodzić z drzew, krzewów ze starych historycznych sadów lub ogrodów. Po drugie potrawy i przetwory muszą być przygotowana samodzielnie. Konkurs dedykowany jest mieszkańcom powiatu nowodworskiego, niezależnie od wieku i płci. Zachęcamy do przygotowywania potraw i przetworów w gronie rodzinnym - dodaje Mika.

Szczegóły:
Marek Opitz, tel. 503 005 625, e-mail: [email protected]
Dominik Sudoł, tel. 692 342 510, e-mail: [email protected]
www.klubnowodworski.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krynicamorska.naszemiasto.pl Nasze Miasto