Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Krynicy Morskiej?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska robiona jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić potrzeba niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu trzeba pamiętać, by grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Dodatki, jakie możemy na niej zobaczyć to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. W celu dopełnienia smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Krynicy Morskiej. Można dodać, że ten rodzaj pizzy wpisano na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Pizza sycylijska to puszysty, wyrośnięty placek. Na początku jej istnienia był to posiłek spożywany głównie przez robotników. Zazwyczaj nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć niekiedy jest on dodawany. Jako dodatków używa się: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Sprawdź w katalogu firm, które pizzerie w Krynicy Morskiej ją serwują.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Krynicy Morskiej, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Krynicy Morskiej
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Dziwne dodatki do pizzy
Pizza jest bardzo popularna i wpasowała się w niemal każdą kuchnię. Poddana została jednak różnym modyfikacjom i zyskała nowe, czasem zaskakujące oblicze. Dodatki spotykane w najdalszych zakątkach globu niejednokrotnie mogą zadziwiać, a nawet szokować.
To niektóre z nich:
- ziemniaki
- makrela
- cynamon
- konina
Odwiedź pizzerie w Krynicy Morskiej i przekonaj się jakie niespotykane dodatki są tam używane.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?