Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierogi na słodko czy na słono, z truskawkami czy ze szpinakiem? " Pierogowe szaleństwo" w Zespole Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim

Jagoda Bilicka
Białe fartuchy, czepki na głowach, stolnice i mąka, szpinak, truskawki i inne składniki pojawiły się w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim.

W czwartek 28 marca w Zespole Szkół nr 2 uczniowie klas I - III przystapili do konkursu pt." Pierogowe szaleństwo". Wystartowało 5 zespołów w dwuosobowych składach.
Każda para miała za zadanie przygotować pierogi według własnej receptury, z dowolnym nadzieniem i w wybranej przez siebie obróbce termicznej. Przyszli kucharze przygotowali tradycyjne pierogi białe, były pierogi zielone z dodatkiem szpinaku i brązowe z kakao. Młodzież przygotowała pierogi zarówno z nadzieniem słonym np. z ziemniakami i twarogiem, jak również na słodko z serkiem mascarpone, truskawkami i białą czekoladą.
Gościem kulinarnych zmagań i aktywnym uczestnikiem był Starosta Jacek Gross.
Pierogi zostały ocenione przez komisję. Wszystkie otrzymały wysokie noty i były pyszne.
Fundatorem nagród w kulinarnych zmaganiach uczniów była Rada Rodziców Zespołu Szkół nr 2 oraz producent odzieży ochronnej Syga.
Koordynatorem konkursu była pani Emilia Magger - Lisewska przy współpracy pani Marzeny Trąbka.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowydworgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto