W czwartek 28 marca w Zespole Szkół nr 2 uczniowie klas I - III przystapili do konkursu pt." Pierogowe szaleństwo". Wystartowało 5 zespołów w dwuosobowych składach.
Każda para miała za zadanie przygotować pierogi według własnej receptury, z dowolnym nadzieniem i w wybranej przez siebie obróbce termicznej. Przyszli kucharze przygotowali tradycyjne pierogi białe, były pierogi zielone z dodatkiem szpinaku i brązowe z kakao. Młodzież przygotowała pierogi zarówno z nadzieniem słonym np. z ziemniakami i twarogiem, jak również na słodko z serkiem mascarpone, truskawkami i białą czekoladą.
Gościem kulinarnych zmagań i aktywnym uczestnikiem był Starosta Jacek Gross.
Pierogi zostały ocenione przez komisję. Wszystkie otrzymały wysokie noty i były pyszne.
Fundatorem nagród w kulinarnych zmaganiach uczniów była Rada Rodziców Zespołu Szkół nr 2 oraz producent odzieży ochronnej Syga.
Koordynatorem konkursu była pani Emilia Magger - Lisewska przy współpracy pani Marzeny Trąbka.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?