Na stole w sali konferencyjnej przy ulicy Bema w Nowym Stawie w czwartkowe popołudnie pojawiły się bożonarodzeniowe dania - ryby w różnych odsłonach, potrawy mięsne, sałatki, a także pyszne ciasta i bogaty wybór nalewek. Wszystko to było dziełem mieszkańców, którzy zdecydowali się wziąć udział w dorocznym konkursie organizowanym przez Nowostawskie Centrum Kultury i Biblioteki oraz Urząd Miejski w Nowym Stawie.
Efekty kulinarnych, świątecznych dokonań oceniała komisja konkursowa, której zadaniem było wybrać najlepsze: potrawę, ciasto i nalewkę. Swoją nagrodę przyznaje też publiczność, bo gdy jury wypełni swoją rolę, uczestnicy też mogą przystąpić do degustacji.
Laureaci Festiwalu Przysmaku Bożonarodzeniowego 2019 w Nowym Stawie:
* najlepsza nalewka - Anna Wolak z Dębiny - "Kokosowa chmurka",
* najlepsze ciasto - Barbara Grzmil z Nowego Stawu - zestaw ciast,
* najlepsza potrawa - Anna Szkutnik ze Świerków - "Karp inaczej",
* nagroda publiczności - Koło Gospodyń Wiejskich z Trępnów - polędwiczki w sosie.
Organizatorzy nie pozwolili uczestnikom się nudzić, bo przygotowali też konkurencje, między innymi szybki konkurs plastyczny, podczas którego drużyny miały przygotować pocztówki ze świątecznymi życzeniami, czy przygotowanie sałatki w parach, ale z dużym stopniem trudności. Jedna osoba z pary mogła używać tylko lewej ręki, a druga - tylko prawej. Obranie jajka czy ziemniaków było więc nie lada sztuką.
Podczas spotkania nie zabrakło też śpiewania świątecznych utworów. Na kiermaszu można było kupić ozdoby i stroiki. Życzenia na Boże Narodzenie i kolejny rok złożyli uczestnikom burmistrz Jerzy Szałach i dyrektor NCKiB Krzysztof Osijewski.
- Jesteśmy tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Chciałbym państwu złożyć z tej okazji życzenia zdrowia, szczęścia, pomyślności, szczególności przy stole wigilijnym, wraz z członkami rodzin, najbliższej rodziny. Żeby ten czas był odetchnieniem od problemów dnia codziennego. I zaraz po świętach do siego roku, nowego 2020. Życzę, żeby nie był gorszy od tego, który powoli dobiega końca - powiedział Jerzy Szałach.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?