MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Jest bardzo pożywna, ponieważ to roślina mączna, dlatego...
fot. By Anonim Anonim - https://atlas.roslin.pl/plant/6685, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81837953

Dzikie rośliny jadalne, które zbierzesz w listopadzie. Przyroda zasypia na zimę, ale są jeszcze chwasty, które można zjeść

Komosa biała

„Jest bardzo pożywna, ponieważ to roślina mączna, dlatego przez niektórych była zwana mącznicą. Nasiona komosy gotowało się (i nadal zresztą gotuje), jak kaszę. Wcześniej powinny być one namoczone w wodzie z odrobiną soku z cytryny albo octu, bo inaczej mogą powodować wzdęcia. Najlepiej, gdyby nasiona komosy były pozostawione w wodzie na całą noc. Do nasion dodaje się np. śmietanę, jajko sadzone, ser, podsmażone pomidory i przyprawy.

Mimo, że komosa zaspokajała głód, jest rośliną trującą, zwłaszcza spożywana w nadmiarze. Bardziej niebezpieczna jest starsza komosa niż młoda roślina. Pędy i nasiona mają m.in. saponiny, czyli trujące związki chemiczne. Efektem zatrucia komosą bywa ogólne złe samopoczucie, biegunka, drgawki czy skoki ciśnienia krwi”

Źródło: Portal regioDOM

Zobacz również

Policjanci zatrzymali trzech oszustów działających metodą "na policjanta"

Policjanci zatrzymali trzech oszustów działających metodą "na policjanta"

Sparta – Unia: Deszcz zlał kibiców, a WTS to samo zrobił z Bykami. Pokaz siły Sparty!

Sparta – Unia: Deszcz zlał kibiców, a WTS to samo zrobił z Bykami. Pokaz siły Sparty!

Polecamy

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Za jedyne 4 zł pozbędziesz się pryszczy i przebarwień. Wypróbuj kosmetyk z apteki

HIT DNIA
Za jedyne 4 zł pozbędziesz się pryszczy i przebarwień. Wypróbuj kosmetyk z apteki

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę