Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dynia nie tylko do ozdoby [PRZEPISY]

Renata Napierkowska
Posiada nie tylko wspaniały przysmak, ale jest także rośliną leczniczą. Jest tak uniwersalna, że można z niej komponować dania zarówno na słodko, jak i na słono, łagodne lub pikantne.

Starożytni Grecy używali dyni zalanej winem, jako środka na zaparcia, Rzymianie podawali na ucztach dynię smażoną w miodzie, a Indianie wyrabiali z niej ozdoby.

Przez lata dynia była warzywem niedocenianym. W ostatnich latach powróciła do łask.

- Doceńmy walory smakowe i zdrowotne dyni, bowiem dynia jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym. Miąższ dyni zawiera wiele witamin, a pestki są bogate w cynk. Z dyni możemy przyrządzić smaczną zupę, pyszne ciasta, dżemy, marynaty i zapiekanki – mówi Alina Książek, gospodyni z Pławina.

Kopytka z dyni

Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
2 szklanki upieczonej dyni
około 3 szklanek mąki
1 jajko, sól
trochę mąki do podsypania stolnicy

Wykonanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Kawałki dyni upiec w piekarniku, wystudzić, zmielić lub przetrzeć przez sito. Ziemniaki i dynie połączyć, dodać jajko, sól, mąkę i zagnieść ciasto tak, aby nie zbyt twarde. Ciasto podzielić na kawałki i formować wałeczki. Lekko spłaszczony rulon pokroić w ukośne kluski. Gotować w osolonej wodzie, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Wyłowić kopytka łyżką cedzakową i podawać z dowolnymi sosami.

Ciasto dyniowe

Składniki:
1 szklanka puree z dyni
4 jajka
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku

Wykonanie:
Margarynę roztopić, dodać cukier i mus z dyni. Wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać żółtka, z białek ubić pianę. Do ciasta dodać proszek z mąką, starannie wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę i łyżką wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę, piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.  

Racuszki z dyni

Składniki:
1/2 kg dyni
2 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać mąkę, jaja, maślankę, proszek, sól do smaku, wymieszać, kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z posypanym cukrem pudrem.

Zupa krem z dyni

Składniki:
1/2 kostki masła
2 cebule
1 kg dyni
1 cały serek mascarpone 
1 łyżeczka bazylii i oregano
sól do smaku
2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć na złoty kolor, dodać pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Wszystko zmiksować blenderem. Po zmiksowaniu, nadal gotować, dodać wywar z rosołu i serek mascarpone oraz bazylię i oregano.

Zacierki do zupy z dyni

Składniki:
1 szklanka mąki
1 jajko
odrobina soli

Wykonanie:
Z mąki i jajka zagnieść twarde ciasto, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wsypać do zupy, ugotować.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto